Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

1η Μαΐου: Εργατική Πρωτομαγιά

      Την 1η Μαΐου του 1886, στην Αμερική, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα. Στο Σικάγο συγκεντρώθηκαν εκείνο το πρωί του Σαββάτου, μια εργάσιμη μέρα, πάνω από 80.000 εργάτες με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket. Αίτημά τους ήταν η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημά τους ''Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνο''. Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.
      Κι ενώ το πλήθος της διαδήλωσης παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάζει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε μέσα στο πλήθος και αστυνομικοί μαζί με μπράβους άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Πόσα ακριβώς άτομα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν δεν έγινε ποτέ γνωστό. Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν σε μια φτιαχτεί δίκη και καταδικάστηκαν σε θάνατο.
      Μετά από την αιματηρή διαδήλωση, στο Παρίσι το 1898, οι ηγέτες των εργατικών και σοσιαλιστικών κινημάτων καθιέρωσαν ομόφωνα την Εργατική Πρωτομαγιά σε ανάμνηση του αγώνα των εργατών του Σικάγο.
      Στην Ελλάδα η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έγινε το 1892, από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Την επόμενη χρονιά (1893), 2.000 Έλληνες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωση εργασία, αργία την Κυριακή και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894 γίνεται πάλι μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που καταλήγει με συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων και ο σοσιαλιστής Σταύρος Καλλέργης.
      Το 1936 στη Θεσσαλονίκη χωροφύλακες και στρατιώτες πυροβόλησαν διαδηλωτές καπνεργάτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα και να τραυματιστούν 300. Οι δολοφονίες των εργατών αυτών αποτέλεσαν την έμπνευση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου για τον ''Επιτάφιο''. Στο σημείο αυτό υπάρχει σήμερα το μνημείο του καπνεργάτη.

Φωτογραφικό υλικό
8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο


Η σφαγή στην πλατεία Haymarket στο Σικάγο


Η μάνα του νεκρού Τάσου Τούση μοιρολογεί τον αδικοχαμένο γιο της


Πρωτομαγιά, Θεσσαλονίκη 1961

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου