Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Σήμερα το πρωί, 27 Οκτωβρίου 2011, έγινε στο σχολείο μας η Σχολική Γιορτή για την επέτειο του "ΟΧΙ" με παρουσίαση ποιημάτων, σκετς και τραγουδιών από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Θύρρειου.

Παράλληλα σήμερα είναι η γιορτή της Σημαίας, η οποία γιορτάστηκε κι αυτή με ιδιαίτερη τιμή.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς τους. Φυσικά και σε όλους όσους παρεβρέθηκαν στην γιορτή.

Απολαύστε μερικές στιγμές από την εκδήλωση.

1. Θεατρικό από τους μαθητές της Στ΄ Τάξης


2. Θεατρικό από τους μαθητές της Δ΄ Τάξης


3. Χορευτικό από τους μαθητές της Στ΄ Τάξης

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

Ο σεβασμός ως ηθική αξία

Το θέμα αυτό ξεπήδησε από τις ανάγκες των καιρών μας. Από μερικούς έντονους προβληματισμούς. Που πάμε; Που βαδίζει η Ελληνική οικογένεια; Από παντού ακούγονται διαμαρτυρίες για τις δια­προσωπικές σχέσεις γονέων και παιδιών. 

«Ο γέρος μου», «η γριά μου», λέει ο έφηβος όταν μιλάει για τούς γονείς του. Και δεν είναι οι μόνες και οι χειρότερες εκδηλώσεις ελλείψεως σεβασμού. Ούτε διανοούνται, ο νέος ή η νέα, να διακόψουν τούς εναγκαλισμούς τους, στα πάρκα ή στους δρόμους, επειδή περνάς. Ούτε σκέπτονται να προσφέρουν τη θέση τους στο λεωφορείο. Όχι ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά αυτές απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και τίθεται το ερώτημα: Αφού λοιπόν τείνει να εκλείψει ο σεβασμός από την σημερινή κοινωνία, μήπως δεν χρειάζεται; Μήπως δεν πρέπει να στενο­χωρούμαστε και να ανησυχούμε; Μήπως είναι μία έννοια παρωχημένη; 
Ο σεβασμός, λένε οι ψυχολόγοι, είναι ένα συναί­σθημα έμφυτο στον άνθρωπο. Εκ πρώτης όψεως, είναι συγγενής με την αγάπη. Κατά κανόνα, σεβό­μαστε και αγαπούμε κάποιον. Παράλληλα όμως, ο σεβασμός περικλείει και κάποιον φόβο. Τα δύο αυτά συναισθήματα, όσο κι αν φαίνονται διαφορετικά, συμπορεύονται τέλεια και γίνονται οι δύο κινητήριοι μοχλοί στη ζωή του παιδιού. 
Σχετικά, ο Ρ. ΒOVΕΤ γράφει: «’Ο σεβασμός είναι ένας πετυχημένος συνδυασμός γλυκύτητας και αυστηρότητας, φόβου και αγάπης». Κατά το FREUD, «ο φόβος και η αγάπη είναι δύο όψεις του ιδίου συναισθήματος, πού διαφοροποιείται όμως πολύ νωρίς». Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ακόμη τον Καρτέσιο και τον Πασκάλ. Κατά τον Καρτέσιο, «ο σεβασμός είναι απόρροια του θαυμασμού και του φόβου». Και ο PASCAL λέγει χαρακτηριστικά: «Το πρώτο αποτέλεσμα της αγάπης, είναι η έμπνευση ενός μεγάλου σεβασμού». 
Σέβεται και τιμά κανείς αυτόν πού αγαπά. Συχνά, η αγάπη αυτή μας συγκρα­τεί και έχει έναν ανασταλτικό ρόλο. Δεν πηγαίνω κάπου για να μη στενοχωρήσω τούς γονείς μου. Δεν κάνω κάτι για τον ίδιο λόγο. Συχνά όμως, αυτή η αγάπη μας ωθεί για δράση, για δημιουργία. Ξενυχτώ για να πετύχω και να δώσω χαρά στον κουρασμένο μου πατέρα. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, τι δύναμη για την αγωγή είναι ο σεβασμός και πόσο οφείλει ο σωστός παιδαγωγός να τον καλλιεργεί. Το παιδί αναζητά την αγάπη. Αυτή το λυτρώνει. Αυτή το εμπνέει. Και καθώς φουντώνει η αγάπη του, αναπτύσσεται και ο σεβασμός του προς το αγαπώμενο πρόσωπο. «Το παιδί πού αγαπιέται, βρίσκει τη δύναμη να αγαπή­σει, να σεβαστεί και να προχωρήσει στη ζωή», γράφει ή Γαλλίδα ψυχαναλύτρια Μαντλέν Ραμπέρ. Δια του σεβασμού θα οδηγηθεί στους ηθικούς νόμους πού θα του μάθουν την «αυτοκυριαρχία, πού είναι η πραγμα­τική ελευθερία», τονίζει ο Βέλγος ψυχίατρος Ζιλμπέρ Ρομπέν. 
Είναι, λοιπόν, ένα πανανθρώπινο συναίσθημα ο σεβασμός και εμφανίζεται πολύ νωρίς. ‘Ένα συναί­σθημα πού κρύβει τεράστια προωθητική και λυτρωτι­κή δύναμη. ‘Ένας βασικός παράγοντας στην αγωγή του ανθρώπου. Οφείλουμε και να τον εμπνέουμε και να τον καλλιεργούμε. Μπορούμε να μιλήσουμε, μας λένε οι ψυχολόγοι, για το σεβασμό που τα παιδιά έχουν και πρέπει να έχουν για τούς γονείς τους, όπως και για τον σεβασμό πού οι γονείς οφείλουν να έχουν για τα παιδιά τους. Τα αποτελέσματα είναι όμοια. ‘Υπάρχουν πράγματα πού δεν κάνουν, λόγια πού δεν λένε μπροστά στα παιδιά τους και οι χειρό­τεροι γονείς. Συνεπώς, το συναίσθημα του σεβασμού είναι αναγκαίο στον άνθρωπο. Και όταν το καλλιεργούμε, βοηθούμε στην ανύψωσή του, στον εμπλουτισμό του, στον εξανθρωπισμό του. 
“Ας δούμε, όμως, και την κοινωνική πλευρά του θέματος. Ο σεβασμός εμπνέει τη διατήρηση, τη συνέχεια. ‘Όλες οι κοινωνίες εμπνέονται από σεβα­σμό για την Ιστορία τους, τούς ήρωες τους, τούς προγόνους τους, τον πολιτισμό τους. Κοινωνία που περιφρονεί το χθες και αποκόπτεται απ’ αυτό, οδηγείται στο χάος. Οι κοινωνιολόγοι τονίζουν ότι ή κοινωνία πού δημιούργησε τα σχολεία, πού κάνει τόσες θυσίες για να τα συντηρεί και να τα εμπλουτίζει, έχει δικαίωμα να έχει απαιτήσεις από αυτά. “Έχει δικαίωμα να απαιτεί βοήθεια από το σχολείο, στο πνευματικό έργο πού επιτελεί. ‘Οφείλει το σχο­λείο να μεταδίδει στη νεότητα αξίες θρησκευτικές, ηθικές, αισθητικές, επιστημονικές και κοινωνικές. ‘Οφείλει να εμπνέει στα παιδιά τον σεβασμό σ’ αυτές τις αξίες και να τούς μεταδίδει την θέληση να τις βιώσουν. Αυτό είναι το έργο του. 
«Δεν πρόκειται για ένα δικαίωμα, αλλά για ένα καθήκον του σχολείου», τονίζει ο J. SCHMIED. Και ο Ρ. ΒOVΕΤ συμπληρώνει: «’Ο σεβασμός πού αισθανόμεθα για ένα νόμο, στην πραγματικότητα εκπορεύεται οπό τον σεβασμό προς τον άνθρωπο πού μας τον παραδίδει». ‘Άρα, ο σεβα­σμός δεν είναι ανθρώπινη επινόηση, εφεύρημα των Ισχυρών για να καταπιέζουν τούς αδύνατους. Ούτε, άλλωστε, είναι μονόπλευρος. Είναι θαυμάσιο μέσον αγωγής και βοηθείας, όπως είδαμε, στην ανύψωση του ανθρώπου και στην καλλιέργεια των διαπροσωπικών σχέσεων. Αναγκαία, λοιπόν, η καλλιέργεια του σεβασμού και ένας από τούς κύριους στόχους της αγωγής. 
“Ας δούμε πως μπορούμε να τον επιτύχουμε. Αγωγή σημαίνει έμπνευση. Φυσικό λοιπόν είναι ότι για να εμπνεύσουμε τον σεβασμό στα παιδιά μας, πρέπει εμείς πρώτα να τον βιώσουμε. Δεν μπορείς να δώσεις κάτι πού δεν το ζεις. Σεβασμός λοιπόν στον εαυτό σου, στο σύντροφό σου, στο περιβάλ­λον σου, στα παιδιά σου. Ειδικά στα παιδιά σου. Σεβασμός και ειλικρίνεια και διάλογος. 
Είναι ωραίο πράγμα ή αποκατάσταση των καλών σχέσεων μεταξύ των συζύγων, μετά από μία παρεξήγηση. Και αυτή ή σωστή συμπεριφορά επηρεάζει θετικά τα παιδιά μας. Μα και στα ίδια μας τα παιδιά, δεν θα πρέπει να διστάσουμε να ζητήσουμε συγ­νώμη, όταν νευριασμένοι τούς φερθήκαμε άσχημα. Όταν σέβομαι τον άλλον, μετανοώ και του δείχνω έμπρακτα τη λύπη μου γι’ αυτό πού είπα ή έκανα. 
Σωστά ονόμασαν την εποχή μας εποχή του παρα­λόγου. Και είναι παράλογο, μεθόδους πού εφαρμόσθηκαν σε άλλες χώρες σαράντα ή πενήντα χρόνια πριν και απέτυχαν, να τις εφαρμόζουμε σήμερα στον τόπο μας. Και ακούμε τον πιτσιρίκο να φωνάζει Κώστα τον μπαμπά, Μαρία τη μαμά και, όλους τούς θείους και τις θείες με τα μικρά τους ονόματα. Και δυστυχώς, το ακούμε και σε μερικά νηπιαγωγεία και σχολεία. Συνήθως χαμογελούμε συγκαταβατικά. 'Ο­μως εκείνη την ώρα γκρεμίζουμε. Και γκρεμίζουμε ανεπανόρθωτα. Το παιδί, μπαίνοντας στον κόσμο, έχει ανάγκη από στηρίγματα. Και δεν θα στηριχθεί στον Κώστα και στη Μαρία, αλλά στον Πατέρα και στην Μητέρα. Πατέρα και Μητέρα δύο ανθρώπους θα ονομάσει σε όλη του τη ζωή. Και ή ανάμνησή τους θα το συνοδεύει μέχρι του τάφου. Βάσει ποιας παιδαγωγικής αρχής, καταργούμε αυτό το όνομα πού έχει τόσο υμνηθεί και έχει γίνει σύμβολο στους αιώνες; Βάσει της Ισότητας; Αλλά ποία ισότητα υπάρχει ανάμεσα σε σένα και στο παιδί σου; Το παιδί έχει ανάγκη από ασφάλεια και σιγουριά. Και αυτή την ασφάλεια του την δημιουργούν και τα «όχι» και τα «απαγορεύεται», από τον πατέρα ή την μητέρα, όχι από τον σύντροφο. Συντρόφους και συμμαθητές και φίλους έχει πολλούς. Ο Πατέρας και ή Μητέρα, είναι μοναδικοί και ανεπανάληπτοι. 
Η σύγχρονη ψυχολογία μας ομιλεί για το “συναί­σθημα ένοχης» πού έχει τρομερές επιπτώσεις στη διανοητική και ηθική ανάπτυξη του ατόμου. Σ’ αυτή την περίπτωση, το παιδί έχει ανάγκη από την επέμβαση του παιδαγωγού ο όποιος θα βοηθήσει τη συνείδηση να βρει την Ισορροπία της, επιβάλλοντας μία τιμωρία. Από αυτή την άποψη, ή τιμωρία παύει να έχει την μορφή της επιβολής και παίρνει τη μορφή της απελευθέρωσης. Συναντούμε συχνά παι­διά πού πάνε γυρεύοντας για τιμωρία. Στην πραγμα­τικότητα, αναζητούν την αυθεντία πού τούς έλειψε. 
Σε μία έρευνα πού έκανα με θέμα: «πως θα θέλατε τούς γονείς σας», ένα παιδί απήντησε: «Όταν ένα παιδί κάνει κάτι κακό, πρέπει ο γονιός ή ο δάσκαλος να το τιμωρήσει. Αλλά δεν πρέπει να του κρατά κακία, γιατί με την τιμωρία εξιλεώνεται το παιδί». Και μία φοιτήτρια γράφει: «Οι γονείς μου είναι αυστηροί, τόσο όσο χρειάζεται. Δεν θα τούς ήθελα λιγότερο αυστηρούς. Ουδέποτε θυμώνουν. Μου εξηγούν με ηρεμία το λόγο πού τούς κάνει να αρνούνται την ικανοποίηση μιας επιθυμίας μου. Μου αρέσει πού είναι έτσι, γιατί στις δυσκολίες μου μπορώ άφοβα ν’ ακουμπώ επάνω τους». 
Είναι λοιπόν εσφαλμένη ή άποψη ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη Ισότητα μεταξύ γονέων και παιδιών, τονίζουν ψυχολόγοι ολκής. Και ο ZEIDLER συμπληρώνει: «Δεν είναι μόνο παιδαγωγική πλάνη, είναι και ηθική. Διότι το παιδί αναγνωρίζει στους γονείς του ένα παράδειγμα. Αλλά αυτό το παράδειγμα, για να έχει ευεργετική επίδραση, πρέπει να εμπνέει τον σεβασμό». Ό DE­BESSE, καθηγητής των παιδαγωγικών στη Σορβόννη, έκανε πριν λίγα χρόνια στο Παρίσι μία έρευνα. Θέμα: «Πως θα θέλατε τούς καθηγητές σας». Και ή πλειο­νότητα των έφηβων απήντησε: «Να μας καθοδηγούν και όχι να μας ακολουθούν». 
Ή εποχή μας περιφρόνησε το Θεό και πρόδωσε την αγάπη. Χωρίς Θεό και αγάπη, χάθηκαν οι ηθικές αρχές, χάθηκε κι ο σεβασμός του ανθρώπου προς τον άνθρωπο. πήρε τον τίτλο του «ελευθέρου» αυτός πού τις καταπατούσε. Και το τίμημα αυτής της ελευθέριας, το ‘κενό. Το τρομερό κενό πού δημιούργησε στην ψυχή. Αποτέλεσμα: οι πολλές αυτοκτονίες νέων ανθρώπων. Μία νέα κοπέλα, λίγες ημέρες πριν αυτοκτονήσει, ομολογούσε στη μητέρα της: «Μου κάνατε μεγάλο κακό με την απόλυτη ελευθέρια πού μου δώσατε». Και μία άλλη, πετυχημένη επαγγελματικά, σε ηλικία 28 ετών αυτοκτονεί, αφήνοντας το έξης σημείωμα. «Νοιώθω ένα απέραντο κενό μέσα μου». Ήταν και αυτή θύμα της απόλυτης ελευθέριας, της χωρίς φραγμούς αγωγής. 
Αγαπητοί γονείς. Είναι καθήκον μας να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας το σεβασμό. Είναι επιτακτική ανάγκη των καιρών μας να τα μάθουμε να σέβονται τον εαυτό τους, τους γονείς τους, τους δασκάλους τους, όλους τους ανθρώπους, αν θέλουν να εμπνέουν το σεβασμό και τα ίδια στους άλλους.

ΑΠΟ http://psixologikosfaros.blogspot.com
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2010-2011!!!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!


Το σκηνικό μας!

Σκηνές από θεατρικό των παιδιών των Γ' και Δ' τάξεων!


Σκηνές από το θεατρικό των παιδιών των Α' και Β' τάξεων! 

                                                                       Η χορωδία μας!

Ποιήματα από τους μεγαλύτερους μαθητές του σχολείου!


Ακόμα και οι δάσκαλοι του σχολείου, μπαίνοντας στο κλίμα των Χριστουγέννων μετά από αυτά που μας παρουσίασαν τα παιδιά, ντυθήκαμε Άι-Βασίληδες προσπαθώντας να δώσουμε το μήνυμα των Χριστουγέννων!!!

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

Στην κόρη μου...

Άξιον Αγάπης: Pandora

Άξιον αγάπης από το "Χαμομηλάκι"


Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα με θέμα "Άξιον αγάπης" από το Χαμομηλάκι αυτό το ποίημα το αφιερώνω σε όλα τα παιδιά του κόσμου και στην Μ..... με λατρεία.
Στα χέρια μου άστρο της αυγής
γλυκά θα σε κρατήσω
και τραγουδάκι θα σου πω
για να σε νανουρίσω.


Στην αγκαλιά μου
ας ήτανε
μικρούλι να ξαπλώνεις
μικρό στην κούνια να ξυπνάς
και να μη μεγαλώνεις.


Τους δράκους και τις μάγισσες
στα παραμύθια μόνο
να σου φιλάω το δάχτυλο
και να ξεχνάς τον πόνο.


Τα κατσαρά σου τα μαλλιά
μικρό μου να χτενίζω
και τα στραβά κοτσίδια σου
κορδέλες να στολίζω.


Τα όνειρά σου
λούτρινα
παιχνίδια να ζεσταίνουν
και καραμέλες μαλακιές
να ‘χεις να σε γλυκαίνουν.


Μικρό να σ΄ έχω αν δε μπορώ
ζεστή αγκαλιά κρατάω
όταν πονάς να μου ‘ρχεσαι
να σε παρηγοράω.
copyrigt@pandora

10 υπέροχα πράγματα για να πείτε στο παιδί σας!

 

1. «Ήσουν πάντα ένα συν στη ζωή μου».
Εξηγήστε στο παιδί σας πόσο σημαντική είναι η παρουσία του για σας καθημερινά. Είναι ότι πιο υπέροχο μπορεί ν’ ακούσει. Το να ξέρει ένα παιδί πως είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στη ζωή σας, βάζει τα θεμέλια για να μεγαλώσει με όμορφα συναισθήματα για τον εαυτό του.

2. «Είναι καλό να μιλάς»
Όταν ένα παιδί παραπονιέται για κάτι, συνήθως δεν λέει …παραμύθια, αλλά ζητά να μάθει με ποιον τρόπο να χειριστεί μια δυσάρεστη κατάσταση. Αντί λοιπόν, να του πείτε «σταμάτα να λες παραμύθια», δοκιμάστε το «έλα να δούμε μαζί τι θα κάνουμε». Αυτό θα δείξει στο παιδί τις στρατηγικές με τις οποίες θα μπορεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα, αλλά και θα του δώσει να καταλάβει ότι ενδιαφερόσαστε για το τι του συμβαίνει.
3. «Είμαι πολύ περήφανος/η για εσένα. Τα κατάφερες πολύ καλά»
Το να γνωρίζει ένα παιδί πόσο υπερήφανοι είναι οι γονείς του για κάτι που έκανε – απλό η περισσότερο σύνθετο – του δίνει κίνητρα για να δοκιμάσει περισσότερο τις δυνάμεις του. Έτσι, δεν χρειάζεται να φοβόσαστε να επαινείτε συχνά το παιδί σας, ακόμη και για τις πιο μικρές κατακτήσεις του.
4. «Είπα, όχι»
Τα παιδιά έχουν ανάγκη τα όρια και την καθοδήγηση. Είναι σημαντικό να συμπεριφέρεστε με σεβασμό στα παιδιά, όμως χρειάζονται και την ωριμότητά σας για να γνωρίσουν τα μονοπάτια τη υπεύθυνης συμπεριφοράς. Τα παιδιά που δεν γνωρίζουν περιορισμούς, αισθάνονται ανασφαλή.
5. «Δεν πειράζει να κλαις ή να νιώθεις στενοχωρημένος»
Η πιο κοινή απάντηση σ’ ένα παιδί που κλαίει, είναι: «Έλα, έλα τώρα μην κλαις». Αυτό όμως περνά στο παιδί το μήνυμα πως είναι αδυναμία το να κλαίει κανείς και πως είναι καλύτερο να κλειδώσει μέσα του τα συναισθήματά του. Αν το παιδί πονάει ή είναι στενοχωρημένο, δοκιμάστε να του πείτε: «Αν σε πονάει, κλάψε μέχρι να σου περάσει». Δίνοντάς του την άδεια να κλάψει, του δίνετε τη δυνατότητα να αναμετρηθεί το ίδιο με τα συναισθήματά του και όχι με το πώς νομίζετε εσείς πως Θα πρέπει να νιώθει.
6. «Δεν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις οτιδήποτε»
Τα παιδιά σήμερα έχουν πολύ φορτωμένο πρόγραμμα. Όλο και με κάτι ασχολούνται: μπαλέτο, μαθήματα μουσικής, αθλητισμό. Αρκεί να το πουν οι γονείς και τα παιδιά είναι έτοιμα να κάνουν τα πάντα. Ξεχνάμε, όμως, πως ακριβώς όπως και οι μεγάλοι, έτσι και τα παιδιά έχουν ανάγκη από χρόνο χωρίς να κάνουν τίποτε, να ξεκουραστούν και να ονειροπολήσουν. Ο υπερβολικός προγραμματισμός καταστρέφει τη δημιουργικότητα του παιδιού, αλλά και το Παιχνίδι που χρειάζεται.
7. «Δεν πειράζει να κάνεις λάθη»
Ίσως είναι πάνω από τις δυνάμεις σας το να μείνετε ήρεμοι, όταν το παιδί σας αδειάσει τις κόκκινες νερομπογιές του πάνω στο αγαπημένο σας λευκό τραπεζομάντιλο. Δεν είναι όμως τόσο δύσκολο το να το βοηθήσετε να μάθει πως όλοι κάνουν λάθη
Όλα τα παιδιά έχουν ατυχήματα, καθώς μεγαλώνουν. Το να τα κρατάτε σε απόσταση ή το να φοβούνται μήπως κάνουν κάτι λάθος, σε καμιά περίπτωση δεν τα βοηθά να νιώσουν αυτοπεποίθηση, να μεγαλώσουν νιώθοντας ικανά να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.

8. «Είσαι πολύ έξυπνος, που τα κατάφερες»
Δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να φτιάχνει μόνο του κάτι ή να λύνει δύσκολα παιχνίδια, το κάνει να νιώθει αυτοπεποίθηση.Αν πάλι αποτύχει, μπορείτε να πείτε: «Μπράβο σου, που προσπάθησες». Αν πάλι το κάνει με επιτυχία, έχετε μια πολύ καλή ευκαιρία να το επαινέσετε.
9. «Μου αρέσεις, γιατί είσαι εσύ»
Την άνευ όρων αγάπη την έχουμε ανάγκη όλοι. Ένα παιδί χρειάζεται πολύ περισσότερο να ξέρει και να αισθάνεται πως είναι πολύ καλά όπως είναι εκείνη τη στιγμή. Λέγοντάς του κάτι τέτοιο, του λέτε ταυτόχρονα πως δεν χρειάζεται να σας αποδείξει τίποτα: αρκεί που βρίσκεται εκεί για σας.
10. «Σ’ αγαπώ»
Είναι οι πιο όμορφες λέξεις που Θα μπορούσε ν’ ακούσει ένα παιδί. Ως γονείς, οφείλουμε να τις χρησιμοποιούμε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
πηγή ariadni144
www.hamomilaki.gr

Προτάσεις για υγιεινό κολατσιό των μαθητών!!!

 

6 Σεπ.

Τροφές που προτιμούν τα παιδιά
Θεσσαλονίκη - Σε λίγες ημέρες αρχίζει η νέα σχολική χρονιά. Μικροί και μεγάλοι μαθητές πρέπει να προσαρμοστούν, ενώ οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά για τη διατροφή των παιδιών τους στο σχολείο.
Τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και αρεστά στα ίδια. Κάποια μικρά «μυστικά», που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς, αλλά και στοιχεία μελετών για τις προτιμήσεις των παιδιών, παρουσιάζει, η διαιτολόγος διατροφολόγος μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών (ΙΔΜΕ), Κική Γούτα.
«Μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά προτιμούν τροφές που έχουν έντονες γεύσεις, τροφές που είναι σκληρές και τραγανές, που τρώγονται με τα χέρια και δεν λιώνουν, τροφές που έχουν θερμοκρασία δωματίου ή είναι παγωμένες, καθώς και τροφές που έχουν ενδιαφέρον σχήμα ή ελκυστικό κουτί αποθήκευσης», λέει η κ.Γούτα.
Συνιστά δε στους γονείς ν' αφήσουν τα παιδιά να σχεδιάσουν το γεύμα τους, ν' ακολουθήσουν και οι ίδιοι το πρόγραμμα των παιδιών, ετοιμάζοντας και το δικό τους κολατσιό από το σπίτι και να περιορίσουν την αγορά τροφίμων και σνακ από το κυλικείο στη μία φορά την εβδομάδα.
Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζονται οι μαθητές
Ποια, όμως, είναι τα θρεπτικά συστατικά που θα διευκολύνουν ένα παιδί να προσαρμοστεί στο σχολείο μετά τις διακοπές;
Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, μέλος του ΙΔΜΕ Γιώτα Καρακασίδου. «Για να διευκολύνουμε αυτή την προσαρμογή χρειάζεται να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό τους με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Χρειάζεται το πολύτιμο μαγνήσιο για να μπορέσουν να έχουν εύκολη συγκέντρωση και να μην σκέφτονται μόνο ακρογιαλιές, για πνευματική εγρήγορση και χαλαρό κεντρικό νευρικό σύστημα. Άφθονο μαγνήσιο υπάρχει στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι, το σουσάμι, τα δημητριακά και το ψωμί ολικής άλεσης, το φυστικοβούτυρο. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την καλή απορρόφηση του σιδήρου. Ενδυναμώνει την καλή λειτουργία του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, γιατί οι ιώσεις καραδοκούν. Οι καλύτερες πηγές της είναι οι πιπεριές, το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, οι φράουλες, οι ντομάτες, το μπρόκολο κ.λπ. Ο εγκέφαλος χρειάζεται, επίσης, να «φάει» βιταμίνες της ομάδας Β οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καλή του λειτουργία. Αυτές επίσης βοηθούν τα παιδιά να μην είναι ευερέθιστα, νευρικά, αγχώδη, να έχουν σωστή ανάπτυξη, καλή μνήμη, αυξημένη συγκέντρωση. Πηγές τους είναι το κρέας, τα δημητριακά ολικής, το γάλα, το ψάρι, το αυγό, τα φυλλώδη λαχανικά, οι μπανάνες, οι ηλιόσποροι, ο βασιλικός πολτός. Τελευταίο αλλά καθόλου ευκαταφρόνητο είναι το ασβέστιο, το οποίο βοηθά στη δημιουργία υγιούς σκελετού και στην ανάπτυξη δοντιών και οστών. Υπάρχει στο γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα πράσινα λαχανικά, τα αμύγδαλα, τα καρύδια», επισημαίνει η κ.Καρακασίδου.
Προτάσεις για ένα υγιεινό κι ελκυστικό κολατσιό
«Οι συνομήλικοι, οι δάσκαλοι κι άλλοι σημαντικοί ενήλικες αρχίζουν να επηρεάζουν τις επιλογές των τροφών των παιδιών κατά τη σχολική περίοδο. Τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη ανάπτυξή τους-σωματική και πνευματική- αλλά και αρεστά. Γι' αυτό κρίθηκε απαραίτητη η πρόταση τροφίμων που θα προετοιμάζονται από το σπίτι ή θα επιτρέπονται να διατίθενται στα σχολικά κυλικεία, θα είναι ελκυστικά στα παιδιά και θα προάγουν την υγεία τους», επισημαίνει η διαιτολόγος διατροφολόγος, προϊσταμένη του τμήματος διατροφής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, μέλος του ΙΔΜΕ Μαρία Κοκκίνου.
Τα φρούτα, οι φρέσκοι χυμοί φρούτων, το γάλα και το γιαούρτι δεν θα πρέπει να λείπουν από το κολατσιό των παιδιών, όμως η κ.Κοκκίνου προτείνει και κάποια εύκολα και υγιεινά σνακ για το σχολείο όπως:
 • Σαντουιτσάκι με μαύρο ψωμί και φυστικοβούτυρο (σνακ πλούσιο σε μαγνήσιο και βιταμίνες Β για εύκολη συγκέντρωση και καλή λειτουργία του εγκεφάλου) κι έναν φρέσκο χυμό χωρίς ζάχαρη (που περιέχει βιταμίνη C, για καλή απορρόφηση σιδήρου και ενίσχυση ανοσοποιητικού).
 • Ένα σακουλάκι με δημητριακά ολικής , αποξηραμένα φρούτα και ωμά κι ανάλατα αμύγδαλα και καρύδια (περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι μαθητές για καλύτερη απόδοση στο σχολείο, πνευματική εγρήγορση, καλή μνήμη, και σωστή ανάπτυξη).
 • Παστέλι με σουσάμι και μέλι ή και με ξηρούς καρπούς ( σνακ που μπορεί να αγοράσει το παιδί από το κυλικείο σε περίπτωση που δεν έχει πάρει κάτι από το σπίτι, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, σίδηρο και ω λιπαρά, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη σωστή ανάπτυξη).
 • Σταφιδοκούλουρο ολικής (μπορεί να αγοράσει το παιδί από το κυλικείο σε περίπτωση που δεν έχει πάρει κάτι από το σπίτι, γεμάτο βιταμίνες Β, μαγνήσιο, για να μην είναι ο μαθητής ευερέθιστος και αγχώδης).
 • Ένα κομμάτι σπιτικό κέικ φρούτων (π.χ. μπανάνα ή μηλόπιτα), ή λαχανικών (π.χ. κέικ καρότου) ή δημητριακών (π.χ. κέικ με νιφάδες βρώμης και σταφίδες- πολύ ευχάριστο σνακ για τα παιδιά, με γλυκιά γεύση και πολλές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, κάλιο, κ.ά για ενέργεια, καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του εντέρου).
 • Σπιτικά μπισκότα ολικής με νιφάδες βρώμης με επικάλυψη σοκολάτας (κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ανακατεμένη με ταχίνι) ή σπιτικές μπάρες δημητριακών με νιφάδες βρώμης και ξηρούς καρπούς(σνακ πλούσια σε μαγνήσιο και βιταμίνη Β, που θα λατρέψουν τα παιδιά).
 • Αραβική πίτα με μαρούλι, ντομάτα, κασέρι και γαλοπούλα (χορταστικό σνακ, πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη C, για σωστή ανάπτυξη δοντιών και οστών αλλά και για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών).
 • Ξεφλουδισμένη μπανάνα , βουτηγμένη σε γιαούρτι και πασπαλισμένη με τριμμένα δημητριακά ολικής (γευστικότατο σνακ, πλούσιο σε κάλιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για να έχουν τα παιδιά ταυτόχρονα σωματική αλλά και πνευματική ανάπτυξη).
 • Ένα κομμάτι σπιτική πίτσα με αλεύρι ολικής, σάλτσα ντομάτας, κασέρι και λαχανικά (σνακ, χορταστικό, γευστικό, με μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει ασβέστιο για γερά κόκαλα, βιταμίνη Β για εγρήγορση, βιταμίνη C για καλή απορρόφηση του σιδήρου και ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αντιοξειδωτικά, κ.ά.).

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ!


 


 1. ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
 2. ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
 3. ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ & ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821
 4. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΉ


ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ & ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗΤα στοιχεία για την ιστορία του χωριού μας προέρχονται από το βιβλίο του χωριανού μας ιστορικού και συγγραφέα Γεώργιου Α. Φερεντίνου.

Το χωριό μας έγινε κοινότητα στα 1912 (Β.Δ. 31/08/1912, ΦΕΚ, 261, τεύχος Α) αρχικά με την ονομασία Αγιος Βασίλειος. Σε αυτή κατά τη σύστασή της υπαγόταν και ο οικισμός Δερσοβά, ο οποίος το 1927 μετονομάστηκε σε Σπαρτοχώρι. Ο οικισμός Δερσοβά και η κοινότητα του Αγίου Βασιλείου μετονομάστηκαν σε κοινότητα Θυρρείου το 1915. (Α.Υ. 19475, 11/05/1915, ΦΕΚ 188 τεύχος Α ).
Σήμερα την κοινότητα απαρτίζουν οι οικισμοί Θύρρειο, Αντώνης και Σπαρτοχώρι.
Δυστυχώς με την ψήφιση και εφαρμογή του Ν. 2539/97 (Ι. Καποδίστριας), η κοινότητά μας έπαψε να υπάρχει αυτόβουλη, και αποτελεί από 01-01-1999 δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ανακτορίου.
Στο διάστημα από το 1460 μέχρι το 1668 δεν έχουμε καμία αναφορά για το Θύρρειο από ιστορικές πηγές. Το χωριό μας εμφανίζεται με το όνομα Αγιος Βασίλειος ή Αι Βασίλης για πρώτη φορά κατά τα έτη 1668-69 όταν επισκέφθηκε τη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας ο μουσουλμάνος περιηγητής Εβλιά Τσελεπή. Ο τελευταίος το αναφέρει ως «Βάσιλ». Το όνομα πρέπει να έλαβε από το μικρό μοναστήρι του Αγίου Βασιλείου που ήταν κτισμένο λίγο έξω από τα τείχη του αρχαίου Θυρρείου ερείπια του οποίου υπάρχουν μέχρι σήμερα.
Επίσης σε αναφορά του 1690 που υποβάλουν οι κοινοτικοί άρχοντες του Ξηρομέρου απ’ το Αιτωλικό στις Βενετικές αρχές, διαμαρτυρόμενοι για επιδρομές επτανησίων αλλά και κακοδιοίκηση των Βενετών. (Είχε προηγηθεί η εκστρατεία της Βενετίας στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα το 1684 και κατάληψη του Ξηρομέρου.) Οι υπογραφές έχουν ως εξής:
«εγο ο γερο δημος απο τον αγηβασιλη βιλαγετη της Βονητζας απογραφο κε παρακαλουμε ως ανοθι»
«γερο χρηστος του παπαγιαννη από αγιο βασιλι παρακαλουμε ος ανοθε»
Το 1699 με τη συνθήκη του Κάρλοβιτσ, ο Αι Βασίλης πέρασε μαζί με την υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία πάλι στα χέρια των τούρκων.
Ολο σχεδόν το 18ο αιώνα και ιδιαίτερα μετά την επανάσταση των κλεφταρματωλών κατά τη δεκαετία του 1730 υποφέρει από τις επιδρομές των κλεφτών αλλά και των τουρκικών καταδιωκτικών αποσπασμάτων που επηνδρωμένα με τουρκαλβανούς ληστοσυμμορίτες καταστρέφουν τα πάντα. Σώζεται αναφορά του 1759 που υπέβαλε ο διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας της βενετοκρατούμενης Βόνιτσας προς τις Βενετικές αρχές στην οποία σημειώνεται πως ο Αη-Βασίλης είχε καταστραφεί από τους «κακοποιούς» και εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του. Μια ομάδα από αυτούς με αρχηγό το «Μήτσο της Ζαβέρδαινας» σύμφωνα με την αναφορά αυτή είχε εγκατασταθεί στο Μεσοβούνι κοντά στα σύνορα με τη Βόνιτσα.
Δεύτερη καταστροφή του χωριού φαίνεται πως έγινε το 1798. Σύμφωνα με τη προφορική παράδοση κατά το έτος 1798 το χωριό είχε κατακλυσθεί από κλέφτες και ο τότε διοικητής των δυνάμεων του Αλή πασά των Ιωαννίνων Γιουσούφ Αράπης προσήλθε στο χωριό για να τους καταδιώξει. Οι κλέφτες βοηθούμενοι από κατοίκους του χωριού οχυρώθηκαν στο καραούλι της εκκλησίας και αντέταξαν ισχυρή άμυνα. Διεξήχθη τότε ισχυρή μάχη με μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές, τελικά όμως οι κλέφτες υποχώρησαν και ο Γιουσούφ Αράπης κατέλαβε το χωριό και το κατέστρεψε, οι Δε κάτοικοί του έλαβαν και πάλι το δρόμο της προσφυγιάς, πολλοί δε εγκαταστάθηκαν στον Αι-Γιάννη, σε μικρή απόσταση νοτιοανατολικά του χωριού.
Το 1802 βρίσκεται στο Θύρρειο ο διοικητής των δυνάμεων του Αλή πασά στη Βόνιτσα Μούρτο Κάλη ή Εκάλη απ' όπου στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας προς τις αρχές της Λευκάδας. Η παρουσία του δεν ερμηνεύεται παρά μόνο με την υπόθεση πως σκοπός του ήταν η καταδίωξη των κλεφτών.
Στα 1805 ο περιηγητής ταγματάρχης του Αγγλικού στρατού W.M. Leake επισκέφθηκε τον Αη Βασίλη και αναφέρει πως βρίκε λίγους μόνο κατοίκους που βρίσκοταν σε άθλια κατάσταση και κατοικούσαν σε αχυροκάλυβα γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Βασιλείου. Επίσης αναφέρει πως η σημερινή εκκλησία του νεκροταφείου (Κοίμηση της Θεοτόκου) ήταν τότε γυναικείο μοναστήρι, στο φρούριο δε της αρχαίας πόλης, το σημερινό καραούλι της εκκλησίας ήταν τότε εγκατεστημένος ο τοπικός αγάς του χωριού που κατατυραννούσε τους λίγους κατοίκους.
Η επανάσταση του 1821 στη δυτική Ελλάδα ξεκινά με μικρή καθυστέρηση στις 25/5/1821. Το Θύρρειο - Αη Βασίλης την εποχή εκείνη βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους ερημώσεως και κατοικείται από μερικές μόνο οικογένειες. Παρ' όλη τη φτώχεια τους όμως κατέβαλαν εισφορά για την ενίσχυση του αγώνα που ανερχόταν σε 127,5 κάδους σιτάρι, (είναι περίπου 18 τόνοι), 74 κάδους κριθάρι, 114 κάδους καλαμπόκι, 165 γιδοπρόβατα, 23 βόδια και 39 γουρούνια. Αναφέρονται επίσης δύο Θυρρειείς ο Μήτρος Χαλιμούρδας και ο (Κώστας;) Καραλής που ετάχθησαν αρχικά υπό τον οπλαρχηγό της Βόνιτσας Γ. Τσόγκα και αργότερα υπό τον Γιωργάκη Σουλτάνη από το Μοναστηράκι. Μέχρι τα 1828 η περιοχή του Θυρρείου περνά άλλοτε στα χέρια των τούρκων και άλλοτε στους Ελληνες επαναστάτες, ανάλογα με τις φάσεις του αγώνα. Τελικά στις αρχές του 1828 ακολουθεί την μοίρα των περιοχών της Βόνιτσας και απελευθερώνεται από τον τότε αρχηγό την κατά ξηρά Ελληνικών δυνάμεων Αγγλο Ρ. Τσώρτς. Είναι χαρακτηριστικό πως η ελευθερία βρήκε το χωριό μας ρημαγμένο και σχεδόν ερειπωμένο κατοικούμενο μόνο από 92 κατοίκους.
Μετά τη ναυμαχία του Ακτίου και την υποχρεωτική μετακίνηση των κατοίκων του στη Νικόπολη το Θύρρειο δέχτηκε ανεπανόρθωτο πλήγμα. Πριν δε το παραπάνω γεγονός είχε μεσολαβήσει ειρήνης κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί κάτοικοί του, εγκαταστάθηκαν στα πεδινά μέρη της Γοργοβλής. Οι κίνδυνοι από επιδρομές άλλων λαών και πολέμους είχαν παύσει έτσι δεν ήσαν πλέον υποχρεωμένοι να παραμένουν κλεισμένοι στα τείχη.
Κατά τη διάρκεια των 2ο και 3ο μ.Χ. αιώνων, με την εξάπλωση του χριστιανισμού, οι χριστιανοί κάτοικοι του Θυρρείου το εγκατέλειψαν ομαδικά και μετακινήθηκαν προς τη Γοργοβλή. Δημιουργήθηκαν έτσι δυο κέντρα στη περιοχή, ένα χριστιανικό στη Γοργοβλή, και ένα ειδωλολατρικό στο Θύρρειο με το δεύτερο να αυξάνει προοδευτικά σε βάρος του πρώτου.
Τον 4ο μ.Χ. αιώνα έπαυσαν οι διώξεις των χριστιανών με αποτέλεσμα ο πληθυσμός στη Γοργοβλή να έχει αυξηθεί τόσο ώστε προέκυψε η ανάγκη να δημιουργηθεί εκεί μια επισκοπή.
Με το θάνατο του Θεοδοσίου του μεγάλου το 395 μ.Χ. και τη διάσπαση του ρωμαϊκού κράτους σε ανατολικό και δυτικό ο ηγέτης των Βησιγότθων Αλάριχος, έχοντας μάλιστα ασπαστεί την αίρεση του αρειανισμού, εισέβαλε στη Ελλάδα και τελικά εγκαταστάθηκε στη περιοχή της παλαιάς Ηπείρου. (Παλαιά Ήπειρος λεγόταν η σημερινή Ήπειρος και η Αιτωλοακαρνανία) Αποτέλεσμα των λεηλασιών του ήταν η καταστροφή του ορθόδοξου χριστιανικού κέντρου της Γοργοβλής αλλά και του ειδωλολατρικού Θυρρείου.
Στους αιώνες που ακολούθησαν η περιοχή ανήκε στο ανατολικό ρωμαϊκό κράτος μέχρι το 1204 που έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους. Στη συνέχεια ανήκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου μέχρι το 1294 οπότε δόθηκε προίκα μαζί με άλλες περιοχές της Ακαρνανίας στο Φίλιππο του Τάραντα.
Το 1338 τα στρατεύματα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας που είχε στο μεταξύ ανασυσταθεί την κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα. Την περίοδο 1340-1350 πέρασε στους Σέρβους υπό τον Στέφανο Δουσάν και στη συνέχεια στους Αλβανούς που με αρχηγό το Γκίνο-Σπάτα Μπούα κατέλαβαν τη δεκαετία 1360-1370 ολόκληρο το Ξηρόμερο. Τέλος περίπου το 1403 την κατέλαβε ο Κάρολος Α' Τόκκο στην κατοχή του οποίου έμεινε μέχρι το 1460 χρονιά κατά την οποία την κατέλαβαν οι Τούρκοι.
Ποιος λαός και πότε έκτισε το Θύρρειο ή Θύριο παραμένει άγνωστο. Ίσως κάποιοι από τους λαούς που είχαν εγκατασταθεί στην Ακαρνανία πριν το 1900 π.Χ. και την άφιξη των Ακαρνανών. (Λέλεγες, Τηλεβόες, Κουρήτες, Αίμονες και Κάρες), ίσως οι Κεφαλλήνες του Οδυσσέα, των οποίων τη κυριαρχία στη περιοχή κατήργησαν οι Ακαρνάνες που εγκαταστάθηκαν σε αυτή κατά τη διάρκεια της Τρωικής εκστρατείας γύρω στα 1200 π.Χ..
Ο πρώτος γνωστός επώνυμος ήρωας του Θυρρείου είναι ο Πάτρωνας. Αυτός μαζί με άλλους κατοίκους του Θυρρείου συνόδεύσε τον Αινεία στο ταξίδι του προς την Ιταλία μετά την πτώση της Τροίας. Εκεί με μερικούς συντρόφους του έκτισαν τη πόλη Αλούντιο.
Για το χρονικό διάστημα από το 1200 π.Χ. έως τον 7ο π.Χ. αιώνα δεν έχουμε πληροφορίες για τη περιοχή εκτός του γεγονότος πως στο διάστημα αυτό έγινε σταδιακά η κατάργηση της μοναρχίας και επικράτηση αριστοκρατικού πολιτεύματος. Ο προαναφερθείς Πάτρωνας πρέπει να ήταν μέλος οικογένειας ευγενών που κατείχαν τα σκήπτρα της εξουσίας στη πόλη του Θυρρείου.
Μέχρι τον 7ο π.Χ. αιώνα είχε ολοκληρωθεί και η επέκταση των Κορινθίων στην Ακαρνανία, αρχικά στα δυτικά παράλιά της όπου ο Αστακός, η Αλυζία, η Πάλαιρος και το Σόλλιο έγιναν κορινθιακές αποικίες.
Στη συνέχεια ακολούθησε ο αποικισμός της Λευκάδας, του Ανακτορίου, της Αμβρακίας (κοντά στη σημερινή Άρτα) και τέλος της Κέρκυρας. Το Θύρρειο κατά το διάστημα αυτό δεν αποτέλεσε τμήμα του μεγάλου αποικιακού κράτους καθώς βρισκόταν στο εσωτερικό της Ακαρνανίας και οι Κορίνθιοι ενδιαφερόταν κυρίως για τη δημιουργία παραθαλάσσιων και νησιωτικών εμπορικών κέντρων. Η επίδραση της Κορίνθου σε αυτό όμως ήταν ισχυρή αφού αργότερα το Θύρρειο έκοψε νομίσματα κατ' απομίμηση των κορινθιακών στατήρων.
Τους αιώνες που ακολούθησαν 6ος και 5ος π.Χ. οι Ακαρνάνες κατήργησαν την αριστοκρατία και συγκρότησαν ένα ομοσπονδιακό κράτος που το αποκαλούσαν «Κοινόν», μέλος δε αυτού ήταν και το Θύρρειο.
Ακολούθησαν οι περσικοί πόλεμοι, όπου το Θύρρειο σύμφωνα με τη γραμμή του «Κοινού» δεν έλαβε μέρος.
Στη δεκαετία 460-450 π.Χ. οι Θυρρειείς μαζί με τους λοιπούς Ακαρνάνες έλαβαν μέρος σε εκστρατεία για την απελευθέρωση των Οινιάδων που είχαν καταλάβει τμήμα των Μεσσηνίων.
Όταν ξεκίνησε ο Πελοποννησιακός πόλεμος το 431 π.Χ. το Θύρρειο ακολούθησε τους Αθηναίους κάτοικοι του οποίου έλαβαν μέρος στην εκστρατεία κατά των Οινιάδων το 428 π.Χ., τη πολιορκία της Λευκάδας το 427 π.Χ., τη μάχη σε Ολπές και Ιδομένη το χειμώνα του 426-5 π.Χ. και την εκστρατεία κατά του Ανακτορίου το φθινόπωρο του 425 π.Χ..
Στον Κορινθιακό πόλεμο που ξεκίνησε το 395 π.Χ. το Θύρρειο σύμφωνα με τη γραμμή του «Κοινού» ήταν σύμμαχος των Αθηναίων κατά το πρώτο χρόνο και των Σπαρτιατών κατά το δεύτερο χρόνο.
Το 374 π.Χ., μετά την Ανταλκίδειο ειρήνη ο Αθηναίος στρατηγός Ιφικράτης πολιόρκησε το Θύρρειο και παρ' ότι δεν κατάφερε να το κυριεύσει πέτυχε την επαναφορά του στην Αθηναϊκή συμμαχία.
Όταν εκηρύχθη ο πόλεμος Σπάρτης - Θηβών και μετά τη συντριβή των Σπαρτιατών στα Λεύκτρα το 371 π.Χ. το Θύρρειο ακολουθώντας απόφαση του «κοινού» συμμάχησε με τους Θηβαίους.
Κατά την άνοδο της Μακεδονίας με τον Φίλιππο Γ' πάλι σύμφωνα με τη γραμμή του «Κοινού» το Θύρρειο συμμετείχε σε αντιμακεδονικό μέτωπο που είχαν συγκροτήσει Αθηναίοι, Κερκυραίοι, Λευκάδιοι και Κορίνθιοι. Μετά όμως τη μάχη στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας το 338 π.Χ. το «Κοινό» υπόγραψε συμμαχία με τους Μακεδόνες που κράτησε για 150 χρόνια περίπου.
Το 294 π.Χ. ο Πυρρός της Ηπείρου κατέλαβε την Ακαρνανία κάνοντάς τη επαρχία του κράτους του μέχρι το 272 π.Χ. οπότε πέθανε. Ο γιος και διάδοχος του Πύρρου Αλέξανδρος ανάμεσα στα 260 - 250 π.Χ. συμμάχησε με τους Αιτωλούς και μοιράστηκε με αυτούς την Ακαρνανία. Το Θύρρειο, εξαιτίας της θέσης του είναι πιθανό ότι πέρασε στο κράτος του Αλεξάνδρου. Το 245 π.Χ. ο Αλέξανδρος πέθανε και το βόρειο τμήμα της Ακαρνανίας απέκτησε την ανεξαρτησία του.
Το 239 π.Χ. μετά το θάνατο του βασιλιά της Μακεδονίας Αντιγόνου Γονατά άρχισε ο Δημητριακός Πόλεμος και οι Αιτωλοί εισέβαλαν στην Ακαρνανία με στόχο να καταλάβουν τη Μεδιώνα και το Θύρρειο, στόχους τους οποίους δεν πέτυχαν.
Το 220 π.Χ. οι Αιτωλοί πολιόρκησαν πάλι στο Θύρρειο χωρίς επιτυχία. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε και η εκστρατεία του Φιλίππου Ε' στην Δυτική Ελλάδα κατά την οποία η Ακαρνανία ελευθερώθηκε από τους Αιτωλούς. Το 212 π.Χ. οι Αιτωλοί συμμάχησαν με τους Ρωμαίους οπότε το Θύρρειο αλλά και οι άλλες πόλεις των Ακαρνανών, ήρθαν σε πολύ δύσκολη θέση. Η συμμαχία αυτή δεν φαίνεται να έτυχε ευρύτερης εφαρμογής επειδή οι Ρωμαίοι δεν ενδιαφερόταν γι' αυτό, σκοπός τους ήταν ν' απασχολήσουν τον Φίλιππο Ε' της Μακεδονίας ώστε να μη στείλει βοήθεια στον Αννίβα που είχε εκστρατεύσει εναντίον τους. Η ένταση όμως που δημιουργήθηκε είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο πολιτικών παρατάξεων, μιας φιλο-ρωμαϊκής και μιας φιλο-μακεδονικής. Αρχικά επικράτησε η φιλο-μακεδονική παράταξη και πολλοί Θυρρειείς εξορίστηκαν στην Αμβρακία κοντά στη σημερινή 'Αρτα
Το 197 π.Χ. οι Ρωμαίοι νίκησαν το Φίλιππο τον Ε' στη μάχη στην τοποθεσία «Κυνός Κεφαλαί» οπότε το κοινό των Ακαρνανών υπό την ηγεσία κάποιου Χρέμα από το Θύρρειο προχώρησε σε συμμαχία με τη Ρώμη.
Τη χρονιά αυτή έγινε η μεταφορά της πρωτεύουσας του <<Κοινού>> στο Θύρρειο λόγω της παρουσίας εκεί ισχυρών ερεισμάτων της φιλο-ρωμαϊκής παράταξης υπό τον Χρέμα. Η Λευκάδα που ήταν μέχρι τότε πρωτεύουσα του <<Κοινού>> παρέμεινε τυπικά πρωτεύουσά του μέχρι το 167 π.Χ. οπότε αποσπάστηκε από αυτό.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι Ρωμαίοι κυριάρχησαν στον Ελληνικό χώρο. Νίκησαν το βασιλιά της Συρίας Αντίοχο το χειμώνα του 190-189 π.Χ. σε μάχη στη Μαγνησία, νίκησαν το βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα το 168 π.Χ. στη μάχη της Πύδνας, διέσπασαν τη Μακεδονία σε τέσσερα τμήματα ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης από εκεί (148 π.Χ.) και το 146 π.Χ. νίκησαν στη Κόρινθο τα στρατεύματα της Αχαϊκής συμπολιτείας. Το «κοινό των Ακαρνανών» με πρωτεύουσα το Θύρρειο διατήρησε κάποια αυτονομία μέχρι το 94 π.Χ. περίπου χρονιά κατά την οποία φαίνεται είχε διαλυθεί. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε κάποια στάση των κατοίκων του Θυρρείου, σαν διαμαρτυρία κατά του τοπικού εκπροσώπου της Ρώμης εξαιτίας κακοδιοικήσεως. Ακολούθησε η υπογραφή νέας συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στο Θύρρειο και τη Ρώμη και σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Λίγο αργότερα ο Ρωμαίος ρήτορας Κικέρων κατά το έτος 51-50 π.Χ. ενώ ταξίδευε στα ακαρνανικά παράλια του Ιονίου επισκέφθηκε το Θύρρειο όπου φιλοξενήθηκε στο σπίτι του φίλου του Ξενομένη.
Δυστυχώς η περίοδος αυτή των καλών σχέσεων και της ειρήνης τελειώνει το 31 π.Χ. Όπως είναι γνωστό τη χρονιά αυτή έγινε στο 'Aκτιο η ναυμαχία ανάμεσα στους στόλους του Καίσαρα Πομπήιου και του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας. Οι Ακαρνάνες και μαζί με αυτούς οι κάτοικοι του Θυρρείου, τάχθηκαν με το μέρος του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας. Ο νικητής της ναυμαχίας Οκταβιανός μετά την συντριβή των αντιπάλων του έκτισε βορειο-ανατολικά της σημερινής Πρέβεζας τη Νικόπολη και υποχρέωσε τους κατοίκους των γύρω περιοχών να εγκατασταθούν σε αυτή. Είναι σίγουρο πως αρκετοί από τους κατοίκους του Θυρρείου μαζί με αγάλματα και άλλα πολιτιστικά μνημεία που το κοσμούσαν μεταφέρθηκαν εκεί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αραίωση του πληθυσμού και ερήμωση της περιοχής.

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ 5/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΥΡΡΕΙΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

            Το κτίριο ανεγέρθηκε το έτος 1972 σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 4.272τ.μ. .  Αποτελείται από 2 ορόφους συνολικής επιφάνειας 560τ.μ..  Έχει 6 αίθουσες διδασκαλίας συνολικής επιφάνειας 336τ.μ. . 
            Έχει υδραυλική εγκατάσταση για πόσιμο νερό.  Για θέρμανση  έχει καλοριφέρ στο οποίο έχει αλλαχθεί ο λέβητας το 1993 και ο κυκλοφορητής 2004.
            Έχει προαύλιο χώρο 3.200τ.μ., είναι περιφραγμένος με κάγκελα και στρωμένος με άσφαλτο.  Στο μπροστινό μέρος του σχολείου υπάρχουν παρτέρια με δέντρα και λουλούδια.
            Υπάρχει κλειστό γυμναστήριο, συνολικής επιφάνειας 600τ.μ., που ανεγέρθηκε το 1972 και ολοκληρώθηκε το 1994.
            Υπάρχουν ακόμη εξωτερικές τουαλέτες δίπλα από το κτίριο του σχολείου, οι οποίες είναι χωρισμένες σε αγοριών και κοριτσιών και μία τουαλέτα μέσα στο κτίριο για τους δασκάλους.
            Τα γραφεία είναι δύο που βρίσκονται στο ισόγειο του σχολείου.  Ένα γραφείο για το διευθυντή και ένα για τους δασκάλους.
            Η αίθουσα του ολοήμερου βρίσκεται στο ισόγειο και δίπλα της υπάρχει αίθουσα που έχει διαμορφωθεί σε εστιατόριο.
            Στον ισόγειο χώρο βρίσκεται επιπλέον μία αίθουσα η οποία λειτουργούσε μέχρι τον Ιούνιο του 2004 ως κυλικείο.  Στη συνέχεια διαμορφώθηκε σε βιβλιοθήκη.
            Η στέγη του σχολείου έγινε το 2004 με κεραμίδι.
            Το 2004 έγινε αλλαγή στις πόρτες και στα παράθυρα του σχολείου και στις τουαλέτες με αλουμίνια πράσινου χρώματος.
           Το 2008  βάψαμε το κλειστό γυμναστήριο εσωτερικά και την κεντρική πόρτα, τις τουαλέτες, επισκευάσαμε τη σκεπή, στρώσαμε με τσιμέντο την είσοδο στο διδακτήριο, βάλαμε κεραμίδια στις τουαλέτες , επισκευάσαμε και καθαρίσαμε το χαντάκι  του προαύλιου χώρου του σχολείου .
    
                                                                                                           Ο Διευθυντής

                                                                                                    Καϋμενάκης Σπυρίδων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

1. Ταχυδρομική δ/νση: "Δημοτικό Σχολείο Θύρρειου"
2. Τηλέφωνο-fax: (+30)
3. e-mail:

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Διευθυντής: Καϋμενάκης Σπυρίδων

Ζώτου Όλγα
Λιάκου Ελένη
Ρεπάνη Νικολέτα
Σοπικιώτη Ευαγγελία
Φρίγκα Ευτυχία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Πρόεδρος:
Αντιπρόεδρος:
Γραμματέας:
Ταμίας:
Έφορος:
Αν. μέλος:
Αν. μέλος:

ΘΕΜΑΤΑ

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Αν έρχεστε από τη Βόρεια Ελλάδα: μέσω Εγνατίας Οδού - Ιωάννινα - Άρτα - Αμφιλοχία - Θύρρειο
Αν έρχεστε από Αθήνα ή Πελοπόννησο: μέσω της γέφυρας "Χαρίλαoς Τρικούπης" - Μεσολόγγι - Αιτωλικό - Αστακός-Μύτικας-Πάλαιρος-Μοναστηράκι-Θύρρειο
Αν έρχεστε από Κεντρική Ελλάδα: μέσω ΠΑΘΕ - Λαμία - Άμφισσα - Ναύπακτος - Μεσολόγγι - Αιτωλικό

ΘΥΡΡΕΙΟ!

Ποιος λαός και πότε έκτισε το Θύρρειο ή Θύριο παραμένει άγνωστο. Ίσως κάποιοι από τους λαούς που είχαν εγκατασταθεί στην Ακαρνανία πριν το 1900 π.Χ. και την άφιξη των Ακαρνανών. (Λέλεγες, Τηλεβόες, Κουρήτες, Αίμονες και Κάρες), ίσως οι Κεφαλλήνες του Οδυσσέα, των οποίων τη κυριαρχία στη περιοχή κατήργησαν οι Ακαρνάνες που εγκαταστάθηκαν σε αυτή κατά τη διάρκεια της Τρωικής εκστρατείας γύρω στα 1200 π.Χ..
Ο πρώτος γνωστός επώνυμος ήρωας του Θυρρείου είναι ο Πάτρωνας. Αυτός μαζί με άλλους κατοίκους του Θυρρείου συνόδεύσε τον Αινεία στο ταξίδι του προς την Ιταλία μετά την πτώση της Τροίας. Εκεί με μερικούς συντρόφους του έκτισαν τη πόλη Αλούντιο.
Για το χρονικό διάστημα από το 1200 π.Χ. έως τον 7ο π.Χ. αιώνα δεν έχουμε πληροφορίες για τη περιοχή εκτός του γεγονότος πως στο διάστημα αυτό έγινε σταδιακά η κατάργηση της μοναρχίας και επικράτηση αριστοκρατικού πολιτεύματος. Ο προαναφερθείς Πάτρωνας πρέπει να ήταν μέλος οικογένειας ευγενών που κατείχαν τα σκήπτρα της εξουσίας στη πόλη του Θυρρείου.
Μέχρι τον 7ο π.Χ. αιώνα είχε ολοκληρωθεί και η επέκταση των Κορινθίων στην Ακαρνανία, αρχικά στα δυτικά παράλιά της όπου ο Αστακός, η Αλυζία, η Πάλαιρος και το Σόλλιο έγιναν κορινθιακές αποικίες.
Στη συνέχεια ακολούθησε ο αποικισμός της Λευκάδας, του Ανακτορίου, της Αμβρακίας (κοντά στη σημερινή Άρτα) και τέλος της Κέρκυρας. Το Θύρρειο κατά το διάστημα αυτό δεν αποτέλεσε τμήμα του μεγάλου αποικιακού κράτους καθώς βρισκόταν στο εσωτερικό της Ακαρνανίας και οι Κορίνθιοι ενδιαφερόταν κυρίως για τη δημιουργία παραθαλάσσιων και νησιωτικών εμπορικών κέντρων. Η επίδραση της Κορίνθου σε αυτό όμως ήταν ισχυρή αφού αργότερα το Θύρρειο έκοψε νομίσματα κατ' απομίμηση των κορινθιακών στατήρων.
Τους αιώνες που ακολούθησαν 6ος και 5ος π.Χ. οι Ακαρνάνες κατήργησαν την αριστοκρατία και συγκρότησαν ένα ομοσπονδιακό κράτος που το αποκαλούσαν «Κοινόν», μέλος δε αυτού ήταν και το Θύρρειο.
Ακολούθησαν οι περσικοί πόλεμοι, όπου το Θύρρειο σύμφωνα με τη γραμμή του «Κοινού» δεν έλαβε μέρος.
Στη δεκαετία 460-450 π.Χ. οι Θυρρειείς μαζί με τους λοιπούς Ακαρνάνες έλαβαν μέρος σε εκστρατεία για την απελευθέρωση των Οινιάδων που είχαν καταλάβει τμήμα των Μεσσηνίων.
Όταν ξεκίνησε ο Πελοποννησιακός πόλεμος το 431 π.Χ. το Θύρρειο ακολούθησε τους Αθηναίους κάτοικοι του οποίου έλαβαν μέρος στην εκστρατεία κατά των Οινιάδων το 428 π.Χ., τη πολιορκία της Λευκάδας το 427 π.Χ., τη μάχη σε Ολπές και Ιδομένη το χειμώνα του 426-5 π.Χ. και την εκστρατεία κατά του Ανακτορίου το φθινόπωρο του 425 π.Χ..
Στον Κορινθιακό πόλεμο που ξεκίνησε το 395 π.Χ. το Θύρρειο σύμφωνα με τη γραμμή του «Κοινού» ήταν σύμμαχος των Αθηναίων κατά το πρώτο χρόνο και των Σπαρτιατών κατά το δεύτερο χρόνο.
Το 374 π.Χ., μετά την Ανταλκίδειο ειρήνη ο Αθηναίος στρατηγός Ιφικράτης πολιόρκησε το Θύρρειο και παρ' ότι δεν κατάφερε να το κυριεύσει πέτυχε την επαναφορά του στην Αθηναϊκή συμμαχία.
Όταν εκηρύχθη ο πόλεμος Σπάρτης - Θηβών και μετά τη συντριβή των Σπαρτιατών στα Λεύκτρα το 371 π.Χ. το Θύρρειο ακολουθώντας απόφαση του «κοινού» συμμάχησε με τους Θηβαίους.
Κατά την άνοδο της Μακεδονίας με τον Φίλιππο Γ' πάλι σύμφωνα με τη γραμμή του «Κοινού» το Θύρρειο συμμετείχε σε αντιμακεδονικό μέτωπο που είχαν συγκροτήσει Αθηναίοι, Κερκυραίοι, Λευκάδιοι και Κορίνθιοι. Μετά όμως τη μάχη στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας το 338 π.Χ. το «Κοινό» υπόγραψε συμμαχία με τους Μακεδόνες που κράτησε για 150 χρόνια περίπου.
Το 294 π.Χ. ο Πυρρός της Ηπείρου κατέλαβε την Ακαρνανία κάνοντάς τη επαρχία του κράτους του μέχρι το 272 π.Χ. οπότε πέθανε. Ο γιος και διάδοχος του Πύρρου Αλέξανδρος ανάμεσα στα 260 - 250 π.Χ. συμμάχησε με τους Αιτωλούς και μοιράστηκε με αυτούς την Ακαρνανία. Το Θύρρειο, εξαιτίας της θέσης του είναι πιθανό ότι πέρασε στο κράτος του Αλεξάνδρου. Το 245 π.Χ. ο Αλέξανδρος πέθανε και το βόρειο τμήμα της Ακαρνανίας απέκτησε την ανεξαρτησία του.
Το 239 π.Χ. μετά το θάνατο του βασιλιά της Μακεδονίας Αντιγόνου Γονατά άρχισε ο Δημητριακός Πόλεμος και οι Αιτωλοί εισέβαλαν στην Ακαρνανία με στόχο να καταλάβουν τη Μεδιώνα και το Θύρρειο, στόχους τους οποίους δεν πέτυχαν.
Το 220 π.Χ. οι Αιτωλοί πολιόρκησαν πάλι στο Θύρρειο χωρίς επιτυχία. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε και η εκστρατεία του Φιλίππου Ε' στην Δυτική Ελλάδα κατά την οποία η Ακαρνανία ελευθερώθηκε από τους Αιτωλούς. Το 212 π.Χ. οι Αιτωλοί συμμάχησαν με τους Ρωμαίους οπότε το Θύρρειο αλλά και οι άλλες πόλεις των Ακαρνανών, ήρθαν σε πολύ δύσκολη θέση. Η συμμαχία αυτή δεν φαίνεται να έτυχε ευρύτερης εφαρμογής επειδή οι Ρωμαίοι δεν ενδιαφερόταν γι' αυτό, σκοπός τους ήταν ν' απασχολήσουν τον Φίλιππο Ε' της Μακεδονίας ώστε να μη στείλει βοήθεια στον Αννίβα που είχε εκστρατεύσει εναντίον τους. Η ένταση όμως που δημιουργήθηκε είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο πολιτικών παρατάξεων, μιας φιλο-ρωμαϊκής και μιας φιλο-μακεδονικής. Αρχικά επικράτησε η φιλο-μακεδονική παράταξη και πολλοί Θυρρειείς εξορίστηκαν στην Αμβρακία κοντά στη σημερινή 'Αρτα
Το 197 π.Χ. οι Ρωμαίοι νίκησαν το Φίλιππο τον Ε' στη μάχη στην τοποθεσία «Κυνός Κεφαλαί» οπότε το κοινό των Ακαρνανών υπό την ηγεσία κάποιου Χρέμα από το Θύρρειο προχώρησε σε συμμαχία με τη Ρώμη.
Τη χρονιά αυτή έγινε η μεταφορά της πρωτεύουσας του <<Κοινού>> στο Θύρρειο λόγω της παρουσίας εκεί ισχυρών ερεισμάτων της φιλο-ρωμαϊκής παράταξης υπό τον Χρέμα. Η Λευκάδα που ήταν μέχρι τότε πρωτεύουσα του <<Κοινού>> παρέμεινε τυπικά πρωτεύουσά του μέχρι το 167 π.Χ. οπότε αποσπάστηκε από αυτό.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι Ρωμαίοι κυριάρχησαν στον Ελληνικό χώρο. Νίκησαν το βασιλιά της Συρίας Αντίοχο το χειμώνα του 190-189 π.Χ. σε μάχη στη Μαγνησία, νίκησαν το βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα το 168 π.Χ. στη μάχη της Πύδνας, διέσπασαν τη Μακεδονία σε τέσσερα τμήματα ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης από εκεί (148 π.Χ.) και το 146 π.Χ. νίκησαν στη Κόρινθο τα στρατεύματα της Αχαϊκής συμπολιτείας. Το «κοινό των Ακαρνανών» με πρωτεύουσα το Θύρρειο διατήρησε κάποια αυτονομία μέχρι το 94 π.Χ. περίπου χρονιά κατά την οποία φαίνεται είχε διαλυθεί. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε κάποια στάση των κατοίκων του Θυρρείου, σαν διαμαρτυρία κατά του τοπικού εκπροσώπου της Ρώμης εξαιτίας κακοδιοικήσεως. Ακολούθησε η υπογραφή νέας συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στο Θύρρειο και τη Ρώμη και σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Λίγο αργότερα ο Ρωμαίος ρήτορας Κικέρων κατά το έτος 51-50 π.Χ. ενώ ταξίδευε στα ακαρνανικά παράλια του Ιονίου επισκέφθηκε το Θύρρειο όπου φιλοξενήθηκε στο σπίτι του φίλου του Ξενομένη.
Δυστυχώς η περίοδος αυτή των καλών σχέσεων και της ειρήνης τελειώνει το 31 π.Χ. Όπως είναι γνωστό τη χρονιά αυτή έγινε στο 'Aκτιο η ναυμαχία ανάμεσα στους στόλους του Καίσαρα Πομπήιου και του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας. Οι Ακαρνάνες και μαζί με αυτούς οι κάτοικοι του Θυρρείου, τάχθηκαν με το μέρος του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας. Ο νικητής της ναυμαχίας Οκταβιανός μετά την συντριβή των αντιπάλων του έκτισε βορειο-ανατολικά της σημερινής Πρέβεζας τη Νικόπολη και υποχρέωσε τους κατοίκους των γύρω περιοχών να εγκατασταθούν σε αυτή. Είναι σίγουρο πως αρκετοί από τους κατοίκους του Θυρρείου μαζί με αγάλματα και άλλα πολιτιστικά μνημεία που το κοσμούσαν μεταφέρθηκαν εκεί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αραίωση του πληθυσμού και ερήμωση της περιοχής.


Το χωριό μας διοικητικά ανήκει στον Καλλικρατικό πλέον  Δήμο Άκτιου-Βόνιτσας με έδρα την Βόνιτσα, βρίσκεται δε στο Β.Δ τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους νομούς της Ελλάδος.  

Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ:
ΚΑΫΜΕΝΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΔΑΣΚΑΛΟΙ:
ΖΩΤΟΥ ΟΛΓΑ
ΛΑΜΑΡΙΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΛΙΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΚΟΥΡΚΟΥΡΑΪΔΟΥ ΖΩΗ
ΦΡΙΓΚΑ  ΕΥΤΥΧΙΑ